C.M.I. Dr. ELISEI GAROFITA

Telefon:0723270350

Luni-Joi:14:00-15:00

Medicina
Muncii

Servicii de medicina muncii

Medicina muncii este specializarea medicală care studiază relația om-muncă, adaptarea omului la muncă și adaptarea muncii la persoana care o efectuează. Este o specialitate medicala extrem de vastă, de relație, care înglobează cunoștințe din toate celelalte specialități medicale. Medicina muncii se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și managementul bolilor profesionale și a celor legate de profesiune, a accidentelor de muncă, precum și cu promovarea sănătății și productivității muncitorilor.

În România, practica de medicina muncii este asigurată de medicii de medicina muncii și la un nivel mai scăzut de către medicii cu competență în medicină de întreprindere. Medicul de medicina muncii este format în urma unui program de pregătire postuniversitară de 4 ani prin rezidențiat, în urma căruia susține examenul de specialitate. Conform hotararii nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, angajatorii sunt obligati sa asigure conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale necesare pentru monitorizarea starii de sanatate a angajatilor.

Prevenirea bolilor la locul de munca

Participarea activa a organizatiilor angajatorilor si lucratorilor este esentiala pentru dezvoltarea politicii nationale care vizeaza preventia bolilor profesionale. Angajatorii au datoria de a prevenii bolile profesionale prin luarea unor masuri de prevenire si protective adecvate, bazate pe identificare pericolelor si evaluarea riscurilor profesionale, precum si prin supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.Lucratorii au dreptul de a fi implicati in elaborarea, supravegherea si punerea in aplicare a politicilor si programelor de prevenire.